لیتوانی یک کشور جمهوری دموکراتیک با پارلمانی چند حزبی است و رئیس جمهور با رای مستقیم مردم هر پنج سال یکبار انتخاب میگردد. رئیس جمهور شخص اول کشور و رئیس قوه مجریه است. 144 نفر اعضای قوه مقننه یا قانونگذاری که به آن مجلس ملی میگویند توسط انتخابات مستقیم و مخفی هر چهار سال یکبار انتخاب میشوند. رئیس مجلس دومین فرد مهم در لیتوانی است. سومین شخص دراین کشور نخست وزیر میباشد که مسئول دولت است و وزیران را منصوب میکند. نخست وزیر قدرت اجرایی را در دست دارد. رئیس جمهور با موافقت مجلس ملی، نخست وزیر را تعیین و یا عزل میکند. دولت از نخست وزیر و 14 وزیر تشکیل شده است. نخست وزیر رئیس کابینه دولت است، وی وزارتخانه ها و سایر نهادهای دولتی را هماهنگ میکند، بودجه عمومی و برنامه های دولت را تدوین کرده و آن را به مجلس ملی تسلیم میکند، بودجه عمومی را اجرا می کند و گزارش اجرای آن را به مجلس ارائه میدهد. تهیه و ارائه پیشنهادات قانونی برای بررسی به مجلس از جمله وظایف دیگر دولت است. دولت روابط دیپلماتیک با سایر کشورها برقرار می کند، روابط خود را با کشورهای خارجی و سازمان های بین المللی را حفظ می کند و وظایف دیگری را که بر اساس قانون اساسی به آن محول شده، به انجام می رساند. وظیفه اصلی دولت اداره امور عمومی کشور، حفظ قلمرو سرزمینی جمهوری لیتوانی و تضمین امنیت و نظم عمومی است. همچنین دولت مکلف است قوانینی که در مجلس ملی تصویب میگردد و احکام رئیس جمهور را اجرا کند. دولت باید از اصول کارگری، دموکراسی، قانونی بودن و تبلیغات پیروی کند. سیستم سیاسی کشور دموکراتیک است، سوسیالیت و کمونیسم ممنوع بوده و گرایش به آن ها جرم محسوب میشود.
رئیس جمهور گیتاناس ناوسودا و بانوی اول دیانا ناوسودینو در مراسم تحلیف رئیس جمهور لیتوانی ، 12 ژوئیه 2019
رئیس جمهور
رئیس جمهور توسط شهروندان بالای 18 سال لیتوانیایی و برای مدت 5 سال انتخاب میشود. رئیس جمهور میتواند برای بیش از دو دوره متوالی برگزیده گردد. او با موافقت مجلس ملی نخست وزیر را منصوب میکند.
رئیس جمهور در امور سیاست خارجی قدرت اصلی را در اختیار دارد:
- رئیس جمهور در مورد مسائل اساسی سیاست خارجی تصمیم میگیرد و به همراه دولت سیاست خارجی را اعمال میکند.
- او معاهدات بین المللی را امضا و آنها را به تصویب مجلس ملی میرساند.
- رئیس جمهور پس از معرفی توسط دولت، نمایندگان دیپلماتیک جمهوری لیتوانی را در کشورهای خارجی و سازمان های بین المللی منصوب میکند.
- وی استوارنامه نمایندگان دیپلمات کشورهای خارجی را دریافت میکند. اعطای بالاترین ردههای دیپلماتیک و عناوین ویژه در حوزه اختیارات اوست.
رئیس جمهور در سیاست داخلی وظایف قابل توجهی را به عهده دارد:
- رئیس جمهور فرمانده کل نیروهای مسلح دولت است.
- او رئیس شورای دفاع ایالتی است و بالاترین رده های نظامی را اعطا میکند.
- رئیس جمهور با رضایت مجلس ملی، فرمانده نیروهای مسلح و رئیس سرویس امنیتی را منصوب یا عزل مینماید.
- او حق ابتکار قانونگذاری در مجلس ملی و همچنین حق قانونی برای وتو نمودن قوانینی که توسط مجلس ملی تصویب میشود را دارد.
- رئیس جمهور با توافق مجلس ملی، نخست وزیر را منصوب و یا برکنار میکند و او را به تشکیل دولت ملزم میکند و ترکیب دولت آن را تأیید مینماید.
- در مواردی که توسط قانون اساسی پیش بینی شده است، رئیس جمهور میتواند پارلمان را منحل کند.
رئیس جمهور به عنوان مسئول اصلی دادگستری عمل می کند:
- رئیس جمهور کاندیداهای دیوان عالی کشور و نامزدها برای رئیس دیوان عالی کشور را به مجلس ملی معرفی میکند.
- او قضات و رئیس دادگاه تجدیدنظر را منصوب میکند.
- رئیس جمهور قضات و روسای دادگاه های ملی و محلی را منصوب میکند.
- رئیس جمهور تابعیت جمهوری لیتوانی را اعطا میکند، به افراد محکوم عفو میبخشد و نشانهای ایالتی را اعطا میکند.
کاخ ریاست جمهوری
تاریخچه کاخ به سندی که بیش از 600 سال پیش نوشته شده است (توسط دوک بزرگ جوگایلا[1] در 17 فوریه 1387) باز میگردد. بعد از اینکه لیتوانی در سال 1387 به مسیحیت گروید، دوک بزرگ جوگایا دیوایس، ویلنیوس را تأسیس کرد و به آن یک قطعه زمین در مجاورت “باغ گوتاوتو[2] در حاشیه شهر ویلنیوس” اهدا کرد. بنابراین سرزمین اسقف باید در قلمرو مجموعه کاخ فعلی گنجانده شده باشد.
نخستین اسقف ویلنیوس، آندریوس واسیلا[3] (1398-1388) کاخی ساخت که توسط صاحبان آن پی در پی تزئین، بازسازی و گسترش یافت. آنچه از منابع مکتوب در کاخ اسقفها باقی مانده، شهادت میدهند که در سالهای 1555-1536، این کاخ بعد از قلعه سلطنتی، برجسته ترین بنای تاریخی بوده است. آخرین اسقف که در کاخ زندگی میکرد اسقف شاهزاده ایگناسی ماسالسکیس[4] (1762-1730) بود . در قرون هفده و هجده میلادی، این کاخ دچار آتش سوزی، جنگ و آشفتگی شد و بارها مورد تهاجم و ویرانگری قرار گرفت. پس از آنکه لیتوانی بخشی از امپراتوری روسیه شد، کاخ اسقفها به اقامتگاه موقت امپراتوری روسیه، دوکها و سایر اشراف تبدیل شد. این کاخ، با شکوهترین کاخ زمان خود بود که در سال 1796 توسط تزار پاول اول[5] و توسط استانیسلاو آگوست پونیاتوفسکی[6] در سال 1797 و پادشاه مرفه فرانسه لوئی شانزدهم[7] در سال 1804 برای اقامت مورد استفاده قرار گرفت. در قرن نوزدهم، این کاخ به اقامتگاه رسمی فرماندار کل روسیه تبدیل شد. تصاویری که از اوایل قرن نوزدهم باقی مانده، تزار الکساندر اول [8]را در جشن پیروزی در جنگ روسیه و فرانسه همراه با ناپلئون در این کاخ به تصویر میکشد. در سال 1834-1824، کاخ با طراحی واسیلی استاسوف[9]، معمار مشهور دربار تزار در سن پترزبورگ بازسازی شد و شکل امروزی خود را بدست آورد. در سال 1920، قبل از تسخیر منطقه ویلنیوس توسط لهستان، این کاخ جزئی از وزارت امور خارجه جمهوری لیتوانی و آژانس خبری التا[10] قرار گرفت. بعدها، بین دو جنگ جهانی، مجددا به محلی برای مراسمات رسمی تبدیل شد. پس از جنگ جهانی دوم، کاخ به مرکز افسران نظامی اتحاد جماهیر شوروی تبدیل شد. در دهه 60 میزبانی جدیدی دریافت کرد و تبدیل به کاخ هنرمندان گردید. در سال 1991، پس از احیای استقلال لیتوانی، بخشی از ساختمان را سفارت فرانسه در اختیار گرفت. در پاییز 1995، کاوش های باستان شناسی منجر به کشف آثاری با قدمت قرن چهاردهم و پانزدهم در محوطه کاخ شد. نخستین یافته های باستان شناسی، مربوط به دوره برنز و اوایل عصر آهن است. امروزه این کاخ با تلفیقی از معماری سبک معاصر و کلاسیک در کنار حفظ طراحی سنتی آن بازسازی و مرمت گردیده است و یکی از مکاهای دیدنی و موزه در شهر ویلینیوس و دفترکار رئیس جمهور است.
نخست وزیر
نخست وزیر کابینه را تشکیل و ترکیب آن را برای تأیید به رئیس جمهور ارئه میدهد. پیشنهاداتی را در مورد انتصاب و عزل وزیران به رئیس جمهور ارائه میکند. جلسات دولت را مدیریت کرده و تصمیمات مربوطه را اتخاذ مینماید. برنامه دولت را برای بررسی به مجلس ارائه میدهد و اختیارات لازم برای مذاکره و امضای موافقت نامه های بین المللی جمهوری لیتوانی را صادر میکند. تشکیل هیئت های دولتی برای سفرهای رسمی به خارج از کشور، شرکت در کنگره های بین المللی، کنفرانس ها، جلسات یا سایر رویدادهای بین المللی از دیگر وظایف او میباشد. وی همچنین وظایف دیگری که طبق قانون اساسی و قوانین جمهوری لیتوانی به نخست وزیر محول شده است را به انجام میرساند. رئیس دولت این حق را دارد که طبق روال تعیین شده در اساسنامه مجلس ملی، در جلسات مجلس، کمیته ها، کمیسیون ها و گروه های پارلمانی شرکت کرده و در مورد موضوعات مورد بحث شرکت کند.
وزرا
وزیران توسط نخست وزیر و تایید رئیس جمهور و مجلس ملی تعیین میشوند و با توصیه نخست وزیر توسط رئیس جمهور برکنار میگردند. وزیران که در محدوده صلاحیت خود عمل میکنند باید در برابر مجلس ملی و رئیس جمهور پاسخگو و مستقیما تابع نخست وزیر باشند. بر اساس اساسنامه مجلس ملی، وزراء ميتوانند در جلسات كميته ها، كميسيونها و گروههاي سياسي شركت كنند و نظرات خود را در مورد موضوعات مورد بحث بيان كنند. یک وزیر وزارتخانه مربوطه را اداره میکند، وظایف مربوط به حوزه وزارت را به انجام میرساند و مستقیما مسئول اجرای برنامه دولت، اولویت های سالانه دولت و عملیاتی است که در حوزه های وزارتخانه مربوطه قابل دستیابی است. در دولت جمهوری لیتوانی چهارده وزارتخانه مشغول به فعالیت میباشند که عبارتند از : محیط زیست، اقتصاد و نوآوری، انرژی، دارایی، دفاع ملی، فرهنگ،کار و تامین اجتماعی، حمل و نقل و ارتباطات، آموزش و علوم و ورزش، سلامت، دادگستری، کشاورزی، داخلی و امورخارجه.
عضویت در اتحادیه اروپا
لیتوانی در 1 مه 2004 به عضویت کامل اتحادیه اروپا درآمد و به عنوان بخشی از یک خانواده اقتصادی و سیاسی منحصر به فرد که از 27 کشور عضو تشکیل شده است، حیات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جدیدی را شروع نمود. اتحادیه اروپا در زمینه های مختلف سیاسی و اقتصادی، از حمایت از مصرف کننده گرفته تا امنیت مرزها و دفاع جمعی، مشارکت تمامی اعضا را در بر دارد. کرامت انسانی، آزادی، دموکراسی، برابری، حاکمیت قانون و احترام به حقوق بشر از ارزش های اصلی اتحادیه اروپا است. جایزه صلح نوبل 2012 به دلیل مشارکت در پیشبرد صلح و آشتی، دموکراسی و حقوق بشر در اروپا به اتحادیه اروپا اهدا شد. ریاست لیتوانی بر شورای اتحادیه اروپا در سال 2013 یکی از مهمترین مشارکتهای این کشور در سیاستگذاری و اجرای سیاستهای اتحادیه اروپا بود. ادغام لیتوانی در اتحادیه اروپا یک فرایند بی پایان است که فرصت هایی را برای تبدیل شدن به یک دولت قوی و مدرن، توسعه مداوم ، اقتصادی بودن و تأمین رفاه اجتماعی فراهم میکند.
مزایای عضویت در اتحادیه اروپا
اقتصاد قوی و رو به رشد؛ تجارلیتوانی اکنون به بازار حدود 500 میلیون مصرف کننده دسترسی دارند. لیتوانی بیش از 10 میلیارد یورو کمک مالی دریافت کرد که باعث رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال شد.
افزایش سطح سرمایه گذاری مستقیم خارجی؛ در سه سال اول عضویت لیتوانی به لطف بازار واحد اروپایی، تولید ناخالص داخلی آن 2 درصد بیشتر بوده است. با این وجود در حال حاضرکمک های مالی اتحادیه اروپا رشد اقتصادی سالانه را 1 درصد افزایش داده است.
دستیابی به استقلال انرژی به تنهایی دشوار خواهد بود؛ در سال 2009، کمیسیون اروپا برنامه اتصال به بازار انرژی بالتیک (BEMIP) را تصویب کرد که هدف آن ادغام بیشتر بازار انرژی کشورهای بالتیک بود. اتحادیه اروپا بودجه ای را برای پروژه های مهم انرژی منطقه ای تأمین میکند، پروژه هایی مانند نورد بالت[11] که سوئد و لیتوانی را متصل می کند و لیت پول[12] که میان لهستان و لیتوانی پل ارتباطی ایجاد می کند و پروژه های دیگری که در حال انجام هستند.
آزادی حرکت در اتحادیه اروپا از سال 2004؛ لیتوانی یکی از اعضای اتحادیه گمرکی است که محدودیت های واردات و صادرات را با گشودن مرزهای خود با لتونی و لهستان برداشته است. در سال 2007 به منطقه شینگن پیوست و از آن زمان شهروندان لیتوانی میتوانند آزادانه به سراسر اروپا سفر کنند.
سرمایه گذاری در علم و آموزش؛ مدارس لیتوانی، دانشگاه ها، آزمایشگاه ها، امکانات تحقیقاتی و دیگر زیرساخت ها با بودجه اتحادیه اروپا بازسازی شده اند. علاوه بر این به معلمان، دانش آموزان، دانشجویان و محققان، طیف وسیع تری از فرصت ها برای کارآموزی و همکاری با دیگر کشورهای اتحادیه اروپا ارائه میشود. از سال 2004 تقریبا نیمی از مدارس متوسطه لیتوانی در برنامه های تبادلات علمی اروپا شرکت کرده اند (لئوناردو داوینچی ، سقراط و اراسموس).
تضمین های اجتماعی در اتحادیه اروپا؛ لیتوانیایی هایی که در کشورهای دیگر اتحادیه اروپا کار، سفر یا تحصیل میکنند از ضمانت های اجتماعی بیشتری برخوردارند. کسانی که به خارج سفر میکنند حقوق اجتماعی خود را حفظ میکنند. علاوه بر این کارت بیمه درمانی اروپا (EHIC) به شهروندان اتحادیه اروپا این امکان را می دهد تا از خدمات اورژانس رایگان در اتحادیه اروپا استفاده کنند. هنگام مهاجرت به یک کشور دیگر اتحادیه اروپا، شهروندان همچنان حقوق بازنشستگی و سایر کمک هزینه های خود را دریافت میکنند.
کمک های کنسولی جهانی؛ هر فردی که دارای تابعیت لیتوانی است شهروند اتحادیه اروپا است و حتی در کشورهایی که لیتوانی نمایندگی دیپلماتیک یا کنسولی ندارد مانند شیلی، عربستان سعودی یا نپال، دسترسی به نمایندگی های اتحادیه اروپا و کمک های کنسولی وجود دارد.
سیاست امنیتی لیتوانی
سیاست امنیتی در درجه اول یکی از اجزای سیاست خارجی لیتوانی است. امنیت یک ارزش اساسی در زندگی هر فرد و همچنین کشور است. تنها کشوری که بتواند به طور همه جانبه امن باشد، می تواند خود را با موفقیت، در اتحادیه اروپا توسعه دهد، روابط خود را با کشورهای دیگر و سازمانها و نهادها در آن کشورها بسط و گسترش داده و فعالیت اقتصادی پرسودی انجام دهد. معمولاً گفته میشود که سیاست امنیتی لیتوانی بر اساس عضویت این کشور در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی و یورو آتلانتیک است. این یک تضمین اصلی امنیت است. با این حال، سیاست امنیتی خارجی بسیار گسترده تر است. لیتوانی یکی از اعضای فعال سیاست امنیتی و دفاعی اروپا و سازمان امنیت و همکاری در اروپا است. این کشور در بسیاری از موافقت نامه ها و کنوانسیون هایی که امنیت و ثبات را ارتقا می دهند شرکت دارد. لیتوانی در زمانی که سیستم امنیتی در حال تغییر اساسی بود به عضویت ناتو و اتحادیه اروپا درآمد. این امر امکان مشارکت فعال همراه با سایر متحدان در روند تعریف و شکل دهی به سیاست امنیتی و دفاعی جدید اروپا را فراهم می آورد. از سوی دیگر، عضویت در سازمان های اروپایی و فرا اقیانوس اطلس، اهرم ها و فرصت های سیاسی امنیتی را دراختیاراین کشور قرار می دهد که قبلا هرگز وجود نداشته است. استفاده صحیح و موثر از آنها، مسئولیت دیپلمات هایی است که در زمینه سیاست امنیتی فعالیت میکنند.
عضویت در سازمان های بین المللی
لیتوانی از اعضای سازمان ناتو، شورای اروپا، اتحادیه اروپا، منطقه یورو، شینگن، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی[13] و سازمان تجارت جهانی[14] است. این کشور همچنین عضوی از بانک سرمایه گذاری نوردیک[15] و بخشی از همکاری بانک نوردیک-بالتیک در کشورهای شمال اروپا میباشد.
اهداف لیتوانی در سازمان های بین المللی:
- تضمین امنیت دولت در برابر هرگونه تهدید خارجی با مشارکت فعالانه در فعالیتهای سازمانهای بین المللی
- حمایت از توسعه دموکراسی در محیط ژئوپلیتیک لیتوانی
- تقویت ارزشهای دموکراتیک و حاکمیت قانون در حوزه روابط بین الملل
- ایجاد شرایط خارجی مطلوب برای ایمنی و امنیت کشور
لیتوانی با مشارکت در فعالیتهای 50 سازمان بین المللی به صلح در سراسر جهان، منطقه و امنیت پایدار کمک میکند و در جهت تقویت حقوق بشر و دموکراسی، کاهش فقر و بی سوادی و حفاظت از محیط زیست و ارتقا گفتگوی میان تمدنها تلاش مینماید. لیتوانی در سازمانهای منطقه ای مشارکت فعال دارد و جایگاه خود را از این طریق تثبیت نموده است. نمایندگان کشور بارها به عنوان اعضای هیئت مدیره سازمان های مختلف بین المللی انتخاب و همچنین ریاست آنها را بر عهده داشته اند:
- 2002-2001، ریاست کمیته منطقهای و ریاست کمیته وزرای شورای اروپا.
- 2007، ریاست شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد [16].
- 2010 -2009، ریاست شورای کشورهای دریای بالتیک (CBSS).
- 2011، ریاست سازمان امنیت و همکاری اروپا.
- 2012، ریاست و هماهنگی هیات منطقهای دریای بالتیک، شورای وزیران بالتیک و منطقه شمالی بالتیک 8 (NB8).
- 2013، عضویت غیر دائم در شورای امنیت سازمان ملل متحد برای سالهای 2015-2014.
- 2015، عضویت در هیئت اجرایی یونسکو برای دوره 2019-2015 و نایب رئیس این هیئت مدیره برای دوره 2017-2015.
سیاست لیتوانی در سازمان های بین المللی، علایق و دستاوردها
لیتوانی به طور فعال در فعالیت های سازمان ملل متحد (IOs) و سازمان های آن و سایر سازمان های بینالمللی مشارکت میکند و به این ترتیب از طریق همکاری در سازمان های حقوقی بین المللی به صلح و امنیت بینالمللی کمک مینماید. جهان به طور فزاینده ای با مشکلاتی مانند تروریسم، جنایت سازمان یافته، گسترش سلاح های کشتار جمعی، تغییرات آب و هوایی، تمایز اجتماعی و اقتصادی، انرژی و ایمنی هسته ای روبرو است که راه حل های آن نیازمند تلاش هماهنگ بسیاری از کشورها میباشد. لیتوانی توجه مستمر به اجرای اهداف توسعه هزاره به ویژه کاهش بی سوادی و مبارزه با بیماری های واگیردار را در دستور کار خود قرار داده است. براساس بیانیه هزاره، هشت هدف توسعه هزاره، کشورها را موظف میسازد که برای مبارزه با فقر، بی سوادی، گرسنگی، عدم وجود امکانات آموزشی، نابرابری جنسیتی، مرگ و میرکودکان و مادران، بیماری و نابودی محیط زیست دست به دست هم دهند و تلاش نمایند. اهداف توسعه هزاره آزمونی برای اراده سیاسی، به منظور ایجاد مشارکت وسیعتر و عمیقتر است. اهداف توسعه هزاره وسیله ای برای سرعت بخشیدن به آهنگ توسعه و اندازه گیری و سنجش نتایج در اختیار می گذارد. پس از لازم الاجرا شدن معاهده لیسبون[17] توجه زیادی به سیاست اتحادیه اروپا (EU) در قبال چند جانبهگرایی موثر و فعالیت های اتحادیه اروپا در سازمان های بین المللی معطوف شده است. از نظر لیتوانی، مشارکت در سازمان ملل دارای بعد ارزشمند حقوق بشری است. حقوق بشر و حمایت از آزادی های اساسی یکی از اصلی ترین اولویت های اتحادیه اروپا در همکاری با سازمان های بین المللی سازمان ملل و اشخاص ثالث است. شرکت لیتوانی در این نوع همکاریهای بین المللی به ایجاد استانداردهای حقوق بشر و اجرای آنها کمک میکند. در این کشور توجه زیادی به حمایت از حقوق کودکان و زنان، مبارزه با قاچاق انسان، آزادی مطبوعات، بیان و اینترنت و ایمنی روزنامه نگاران میشود. لیتوانی تخصص خود را در زمینه های دولت سازی و اصلاحات، ادغام موفق در اتحادیه اروپا و ناتو و مشکلات منطقه ای کشورهای اروپای شرقی به دست آورده است. اکثر سازمانهای بین المللی به یافتن راه حل برای مشکلات داخلی نیز کمک میکنند زیرا برخی از آنها دارای ماهیت جهانی هستند (فساد، قاچاق انسان، جنایتهای سازمان یافته، سوء مصرف مواد مخدر و غیره). تصمیم برای حل مسائل قدیمی و جدید در حال ظهور با استفاده از تخصص، گزارشات، برنامه ها و استانداردهای بین المللی، بسیار سودمند است. لیتوانی به کنوانسیون های همکاری بین المللی میپیوندد و نحوه اجرای تعهداتش تحت نظارت قرار دارد. توصیه های سازمان ملل برای مرجع قانونگذاری جمهوری لیتوانی و بهبود عملکرد اجرای آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
شهروندی
در صورتی که یکی از والدین لیتوانیایی باشند، یا حداقل ده سال در این کشور زندگی کرده باشند، شهروندی به افراد اعطا میگردد. البته امکان سلب شهروندی نیز به سادگی ممکن است. شهروندی دوتابعیتی (ملیت) مجاز نیست به جزدر چند مورد خاص. شهروندان خارجی که با هدف سرمایهگذاری وارد این کشور شوند، میتوانند پس از گذشت پنج سال، درخواست اقامت دائم بدهند و شهروند لیتوانی شوند.
[1] grand duke jogaila
[2] Gustavo Garden
[3] Andreas Vasila
[4] Ignacy Massalski
[5] Tsar Powell I
[6] Stanisław August Poniatowski
[7] Louis XVI
[8] Tsar Alexander I
[9] Vasily Stasov
[10] ELTA
[11] NordBalt
[12] LitPol
[13] Organization for Economic Co-operation and Development (OECD)
[14] World Trade Organization (WTO)
[15] Nordic Investment Bank
[16] United Nations Economic and Social Council (ECOSOC)
[17] Treaty of Lisbon